asyan.org
добавить свой файл
1
УРОК 1

НОВЕ СТВОРІННЯ

Тому то, колихто в Христі, той створіння нове,— стародавнє минуло, ото сталось нове!"!
Коринтян 5:17.
Коли людина відроджується, вже є нове створіння. Відбуваються кардинальні зміни в її діях та напрямку думок.

Ми стаємо новим творивом чи отримуємо нове життя, коли визнаємо наше гріховне становище перед Богом та відвертаємось від гріха, сповнюючись вірою в Бога. Нове життя— це подарунок для пас від Бога. Ось що значить народитися ще раз.

В посланні до Римлян 6:23 ми читаємо: „Бо заплатами гріх— смерть, а дар Божий — вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!"
^ В ЦЬОМУ УРОЦІ МИ ДІЗНАЄМОСЬ ПРО НОВЕ ЖИТТЯ І НОВЕ СТВОРІННЯ.
Біблія описує старе та нове життя. Старе — це життя, яке було в нас до каяття. Нове — це життя після каяття.

Різниця між новим та старим життям чітко показана в посланні доГалатів5:19-26. В цих віршах Павло описує плоди та вчинки до каяття та після.

^ Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослужіння, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів,

суперечки, незгоди, єресі, завидки, п'янство й подібне до цього. Я про це попереджую вис, як і попереджував був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!" Галатам 5:19-21.

А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, здержливість, лагідність: Закону нема на таких! А ті, що Христові Ісусові, розп'яли вони тіло з пожадливостями та з похотями. Коли духом живемо, то й духом ходимо! Не будьмо гнівливі, не дратуймо один одного, не завидуймо один одному!" Галатам 5:22-26.

Вчинки старої людини

Назвіть декілька гріхів, які чинить стара людина, з послання до Галатів 5:19-21.

Пам'ятайте, що це опис невідродженої людини, яка не визнала Христа як свого Спасителя та Господа-Вчинки НОВОЇ ЛЮДИНИ

Павло описує вчинки нової людини в посланні до Галатів5:22-2б- Прочитайте ці вірші ще раз- Там ви знайдете 9 речей, які можна побачити в житті нового творіння. Ці плоди нам допомагає приносити Святий Дух, Який живе в нас.

Назвіть ці плоди

Зазначте 25 вірш: „Коли духом живемо, то й духом ходимо".

Прочитайте ще раз місце 2 Коринтян 5:17, записане на початку цього уроку.

В Ефесянам 4:22-24 Павло пише: „Щоб відкинути, за першим поступованням, старого чоловіка, який зотліває в звабливих пожадливостях, та відновлятися духом вашого розуму, і зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди."

Для додаткової інформації про старе та нове життя ви можете прочитати послання Колосянам 3:5-17.

З Біблії ми бачимо, що нове життя — це правильне життя для віруючого. Ми також розуміємо, що справжня віруюча людина не може жити так, як вона жила до відродження (покаяння). Нове життя приходить на зміну старому.

Віруюча людина діє та міркує по-новому.

Ви можете сказати: „Я покаявся. Моє життя насправді змінилося, але деколи мене спокушує гріх, і деколи я його роблю. Чи є й після цього відродженим християнином?"

Деякі нові християни падають у відчай та депресію, коли вони одного дня приймають Христа як свого Спасителя та Господа, а наступного дня грішать.

Чи це є нормальним? Чи тільки я один такий? Чи втрачаю я спасіння?

Багато людей задають такі запитання.

Для того, щоб ми могли краще зрозуміти себе і те, як ми поводимось, давайте детальніше розглянемо відношення віруючого до спокуси та гріха.

^ ДВІ РЕЧІ, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВІДРОДЖЕНИЙ ХРИСТИЯНИН ВІЛЬНИЙ ВІД РАБСТВА ГРІХА.

1. Віруючий отримав нове життя як дар від Бога.

1 Івана 3:9-10: „Кожен, хто родився від Бога, не чинить гріха, бо в нім пробуває насіння Його. І не може грішити, бо від Бога народжений він. Цим пізнаються діти Божі та діти дияволові:

^ Кожен, хто праведности не чинить, той не від Бога, як і той, хто брата свого не любить!"

Вище ви помітили слова в 9 вірші: "і не може грішити". Це не означає, що християнин ніколи не грішить. Всі, і навіть християни, інколи грішать. Але тут йдеться про те, щоб не продовжувати постійно грішити. Християнин не є рабом гріха. Нова людина приносить нові плоди.

2. Віруючий вільний від рабства гріха, тому що Дух Святий живе в ньому.

1 Івана 4:13: „Що ми пробуваємо в Ньому, а Він у нас, пізнаємо це тим, що Він дав нам від Духа Святого".

1 Івана 4:4: „Ви від Бога, дітки, і ви перемогли їх,— більший бо Той, Хто в вас, аніж той, хто в світі."

Отже, з Біблії ми бачимо, що відроджений християнин не продовжує жити в гріхах тому, що він отримує нове життя та Духа Святого. Дух Святий є нашим щоденним супутником, коли ми віримо в Ісуса Христа і приймаємо Його як свого Господа та Спасителя.

Висновок: гріхи більше не переважають у нашому житті, коли ми маємо нову божественну природу та Дух Святий є керівником нашого життя.

Ми знаємо, що ми творіння нове І Дух Святий живе в нас як результат зміни наших думок та вчинків.

Якщо людина претендує на те, що вона відроджена, але продовжує насолоджуватися старим грішним життям, вона не є насправді відродженою.

А зараз повернемося до питання: Чи грішать християни? Відповідь буде — так.

Наступне запитання: Чи буде відроджений християнин продовжувати отримувати насолоду від гріха? Відповідь — ні.

Гріх панує і почуває себе дуже зручно в житті невіруючого.

Для віруючого гріх — це непроханий гість. В присутності гріха християнин не почувається комфортно.

Коли людина відроджується, в неї просинається сумління, чутливе до гріха.

Чи є людина втрачена і засуджена, коли вона грішить? — Ні, не є. Вона буде нещасливою, і коли людина не визнає гріх перед Богом, вона може частково втратити радість спасіння. Але один раз людина стає дитиною Божою і отримує вічне життя, І ніщо не може відлучити її від Бога.

В посланні до Римлян 8:39 записано: „Ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім!"
^ ЩО РОБИТЬ ВІРУЮЧА ЛЮДИНА. КОЛИ ВОНА ГРІШИТЬ?
Іван пише: „Коли ж кажемо, що не маєм гріхи, то себе обманюємо, і немає в нас правди! Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої." 1 Івана 1:8-9

Також в 1 Івана 2:1-2: „Дірочки мої,— це пишу я до вас, щоб ви не грішили! А коли хто згрішить, то маємо Заступника перед Отцем,Ісуса Христа, Праведного. Він ублагання за наші гріхи, і не тільки за наші, але й за гріхи всього світу."

Коли віруючий згрішить, він негайно сповідує свій гріх перед Богом та просить прощення. Бог прощає цей гріх, і віруючий знову очищений від гріхів.
^ А ЩО Ж ВІДНОСНО СПОКУСИ?
Ісус Христос був спокушуваний.

Матвія 4:1: "Потому Ісус був поведений Духом у пустиню, щоб диявол Його спокушував."

Євреям 2:18: "Бо в чому був Сам постраждав, випробуваний, у тому Він може й випробуваним помогти."

Євреям 4:15: „Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха."

Христос був спокушуваний, але не грішив. Це не є гріх бути спокушуваним. Але віддаватись спокусі є гріх.

Ісус сказав Своїм учням: „...пильнуйте й моліться, щоб не

впасти в спокусу, - бадьорий бо дух. але немічне тіло'" Марка 14:38.

Як було вже сказано, бути спокушуваним не є гріх але дозволяти собі бути в місці, де постійно є спокуса —

неправильно та небезпечно. Нам слід зі всієї сили намагатись уникнути спокуси.
^ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ТА ОБГОВОРЕННЯ
1. Біблія описує два творіння. Одне—це старе творіння, а інше

2. Назвіть деякі вчинки, які характерні для грішної людини. Галатам 5:19-21.

3. Опишіть відродженого християнина. Галатам 5:22-26.

4. В цьому уроці ми дізналися, що віруючий вільний від рабства гріха, тому що він отримав _____________ від Бога, І тому що він має _____________, Який живе в його

житті.

5. Коли християнин отримує Духа Святого? Дії Святих Апостолів 11:17.

6. Чи буде справжній християнин грішити? Так ___ Ні

7. Згідно з цим уроком, що слід робити християнину, коли він згрішить? Івана 1:9.

8. Вчинки та погляди відродженої людини змінюються. Так Ні ___

9. Як змінилося ваше життя після покаяння?

10. Чи є гріхом бути спокушуваним? Так ___Ні Що для вас є спокусою?

11. Як може віруючий перебороти спокусу?