asyan.org
добавить свой файл
1
Дельфіни - родина водних ссавців з ряду китоподібних, включає 14 родів та 32 види. Мешкають в усіх морях та океанах світу, але частіше зустрічаються у теплих водоймах. Найбільш розповсюджені види - звичайний (Delphinus delphis), пляшконосий (Tursiops truncates) та плямистий дельфіни.

Довжина дельфінів становить від 1,2 м до 10 м, причому самки довші за самців. Бувають чорного, сірого або коричневого кольорів, забарвлення блідніє зверху донизу.

Передні кінцівки дельфінів перетворилися на ласти, що зумовлено водним проживанням. Головним органом руху є плавець.

Дихання у дельфінів, незважаючи на водне проживання, легеневе. Великий об'єм легенів дозволяє тваринам, набравши повітря, знаходитися деякий час у воді. Після цього дельфін виринає з води і знов набирає повітря у легені. Але навіть із легеневим диханням жити поза водою дельфіни не можуть.

Харчуються дельфіни здебільшого рибою, а також головоногими молюсками. Ці тварини можуть розвивати високу швидкість (до 55 км/год). Пересуваючись у воді, дельфіни використовують ехолокацію - посилають перед собою звукові імпульси і стежать за їх відлунням.

Річні дельфіни - це дельфіни, що мешкають у прісних водоймах. До них належить 4 роди та 8 видів дельфінів. Поширені у південно-центральній Азії, Китаї та Південній Америці.

Найменший вид річкових дельфінів, дельфін річки Ла-Плати (Pontoporia blainvillei), мешкає у Південній Америці, зокрема в Бразилії, Уругваї та Аргентині. Довжина цього виду - від1,2 м до 1,7 м, маса - 20-60 кг.

Дельфін річки Ганг (Platanista gangetica) населяє річки Індії, Бангладеш, Бутану та Непалу. Завдовжки представники цього виду досягають 3 метрів. Харчуються рибою, креветками і молюсками. Цим дельфінам загрожує зникнення через забруднення річок промисловими відходами.

Китайський річковий дельфін (Lipotes vexilfifer) з-поміж усіх річкових дельфінів найбільше наражений на небезпеку. Завдовжки досягає 2,4 м, синьо-сірого кольору. Популяція цього виду - менше ніж 300 особин. Мешкає у річці Янцзи.

Більшість дельфінів - дружні і грайливі тварини. Вони найчастіше тримаються групами від кількох до ста особин. Люблять розважатися, переслідуючи човни або кораблі. Дельфіни приязні також і до людини.

Багато видів дельфінів знаходяться під загрозою зникнення і занесені до Міжнародної Червоної книги та Червоних книг окремих країн.