asyan.org
добавить свой файл
1
Основа віри 9 «Життя, смерть і воскресіння Христа»

«Життя Христа, наповнене послухом волі Божій, Його страждання, смерть і воскресіння - це єдиний можливий шлях викуплення людських гріхів. Кожен, приймаючий вірою це викуплення, має мир з Богом і вічне життя. Все творіння може краще осягнути безкінечну і святу любов Творця в Ісусі Христі. Виконане Ним викуплення свідчить про справедливість Божого Закону і милосердя Його характеру, за допомогою нього здійснюється осуд наших гріхів і забезпечується наше прощення. Смерть Христа являється замісною, очищаючою, примиряючою і перетворюючою. Воскресіння Христа знаменує собою торжество Бога над силами зла і для приймаючих це, примирення є свідченням їх остаточної перемоги над гріхом і смертю. Воскресіння проголошує панування Ісуса Христа, перед Яким схилиться кожне коліно на небі і на землі»
«І я бачив в правиці Того, Хто сидить на престолі, книгу, написану всередині й назовні, і запечатану сімома печатками.

І бачив я потужного Ангола, який гучним голосом кликав: Хто гідний розгорнути книгу, і зламати печатки її?

І не міг ніхто ні на небі, ні на землі, ані під землею розгорнути книги, ані навіть зазирнути в неї.

І плакав я гірко, що не знайшовся ані один гідний розгорнути й прочитати книгу, ані навіть зазирнути в неї.

А один із старців промовив до мене: Не плач! Ось Лев, що з племени Юдиного, корень Давидів, переміг так, що може розгорнути книгу, і зламати сім печаток її.

І я глянув, і ось серед престолу й чотирьох тварин і серед старців стоїть Агнець, як заколений, що має сім рогів і сім очей, а це сім Божих духів, посланих на всю землю.

І Він підійшов, і взяв книгу з правиці Того, Хто сидить на престолі.

А коли Він узяв книгу, то чотири тварині й двадцять чотири старці попадали перед Агнцем, а кожен мав гусла й золоті чаші, повні пахощів, а вони молитви святих.

І нову пісню співають вони, промовляючи: Ти достойний узяти цю книгу, і розкрити печатки її, бо Ти був заколений, і кров'ю Своєю Ти викупив людей Богові з усякого племени, і язика, і народу, і люду.

І Ти їх зробив для нашого Бога царями, і священиками, і вони на землі царюватимуть!

І я бачив, і чув голос багатьох Анголів навколо престолу, і тварин, і старців, і число їх було десятки тисяч раз по десять тисяч і тисячі тисяч.

І казали вони гучним голосом: Достойний Агнець, що заколений, прийняти силу, і багатство, і мудрість, і міць, і честь, і славу, і благословення!

І кожне створіння, що воно на небі, і на землі, і під землею, і на морі, і все, що в них, чув я, говорило: Тому, Хто сидить на престолі, і Агнцеві благословення, і честь, і слава, і сила на вічні віки!

А чотири тварині казали: Амінь! І двадцять чотири старці попадали та поклонились Тому, Хто живе повік віку!» (Одкр 5:1-14)
Чому цей сувій настільки важливий? Він оповідає про звільнення людського роду з сатанинського полону і про повну перемогу Бога над гріхом. Він розповідає про скоєне спасіння, яке дало рабам гріха можливість звільнитися з в'язниці, де вони були приречені на загибель. Для цього їм потрібно тільки прийняти рішення.

Священне Писання свідчить, що Бог більше всіх зацікавлений у порятунку людства. Всі Особистості Божества трудяться спільно, приводячи людей знову в єднання з їх Творцем. Ісус прекрасно сказав про спасаючу Божу любов:

«Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне». (Ів 3:16)

Божа ініціатива

Коли Адам і Єва згрішили, Бог перший почав шукати їх. В їх безнадійному становищі Він відкрив також Свій чудовий план, обіцяючи повну перемогу над гріхом і смертю.

«І Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту» (Буття 3:15)

Ми не можемо самі врятуватися від сатани, гріха, страждань і смерті. Наша власна праведність схожа на забруднену одежу. Блага звістка полягає в тому, що:

«Бог у Христі примирив світ із Собою Самим, не зважавши на їхні провини, і поклав у нас слово примирення» (2Кор 5:19)

Його примирення відновлює стосунки між Богом і людством. Біблійний текст вказує на те, що грішники примирюються з Богом, а не Бог з грішниками. Єдиний шлях, який повертає грішників до Бога, є Ісус Христос. Божий план примирення - це диво Божественної поблажливості. Бог мав право залишити людство на погибель.

Дієслово «примиритися» відповідає виразу «прийти до єдності, порозуміння». Отже, слово "примирення" означає гармонію взаємовідносин. Якщо ж у відносинах існує відчуження, процес примирення відновлює цю гармонію. Отже, словом "примирення" можна також назвати стан єдності, який приходить на зміну відчуження.

Викупна жертва Христа

Викупна жертва Христа, принесена на Голгофі, ознаменувала собою поворотний момент у взаєминах між Богом і людством. Хоча записи про гріхи людей існують, але завдяки примиренню Бог не ставить людям їхні гріхи (див. 2 ​​Кор. 5:19). Це зовсім не означає, що Бог пом'якшує покарання або що гріх більше не викликає Його гніву. Аж ніяк ні. Просто Бог знайшов спосіб дарувати прощення каючим грішникам і в той же час зберегти справедливість Свого вічного Закону.
Необхідність смерті Христа

Викупна смерть Ісуса Христа стала для люблячого Бога «моральною та юридичною необхідністю» з метою підтримки Його справедливості і праведності. Досконала праведність Христа цілком задовольнила Божественну справедливість, і Бог погодився прийняти смерть Христа замість смерті людини.

Що робить викупна жертва?
Не хто інший, як Сам Отець запропонував Свого Сина в «жертву примирення» (Рим. 3:25). Новозавітне слово «хіластеріон», перекладене як «примирення», не має нічого спільного з язичницьким уявленням про «заспокоєння розгніваного Бога» або «примирення деспотичного, свавільного і примхливого Бога». Біблійний текст розкриває, що «Бог по Своїй милосердної волі запропонував Христа вблаганням Його святого гніву, спрямованого проти гріхів людей, тому що Він прийняв Христа як представника людства і Божественного Заступника, Якому належало випробувати на Себе Божий суд над гріхом»

Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!

(Мт 20:28)
Христос Ісус є Той, що вмер, надто й воскрес, Він праворуч Бога, і Він і заступається за нас.

(Рим 8:34)

що був виданий за наші гріхи, і воскрес для виправдання нашого.

(Рим 4:25)