asyan.org
добавить свой файл
1


Марецька Г.В.
ГРА-ПОДОРОЖ З МАТЕМАТИКИ

2 КЛАС

Тема:

Додавання та віднімання двоцифрових

чисел із переходом через десяток

Мета: закріпити навички додавання та віднімання двоцифрових чисел із переходом через десяток;

розвивати мислення, пам'ять, навички усної лічби;

розв'язувати задачі із логічним навантаженням;

виховувати цікавість та інтерес до уроку математики;

вчити дбайливо ставитися до природи,

Обладнання: таблиці прикладів, задач, геометричних фігур; малюнки пташок: шпак, лелека, соловейко, синичка;емблеми пташок; таблиця з грою «Знайди правильну відповідь»; гра «Відгадай слова».

ХІД УРОКУ

І. Організація класу

\ Встали всі рівненько,

Вийшли із-за парт.

Урок математики

Будем починать.

Девіз:

Математика - це цікава і велика наука.

II. Повідомлення теми, мети та завдань уроку

— Діти, сьогодні у нас незвичайний урок. Сьогодні ми із вами здійснимо подорож у країну ігор найулюбленішої нашої науки — математики. На уроці ми будемо закріплювати навички додавання та віднімання двоцифрових чисел із переходом через десяток. І хоча ми будемо багато грати, вам, діти, на уроці необхідно бути уважними, слухняними, старанними, вміти швидко та правильно лічити, міркувати.

Діти, щоб почати грати і вирушити у подорож незвичайними країнами, де мешкають птахи, нам потрібно визначити дві команди.

І команда І «Шпаки»

II команда «Лелеки»

Робота над загадкою:

Без сокири і без рук, а дім собі будує. (Пташка)

— Птахи — окраса і гордість природи. Вони оживляють та прикрашають її.

У світі мешкає майже 10 000 видів пташок. У лісі, на луках, у полі, в парку, саду — скрізь вони милують наш зір. Ми не тільки спостерігаємо за ними, милуємося польотом і співом, але і не можемо уявити собі життя без них.

III. Актуалізація знань. Робота над темою уроку

— Вирушаємо у подорож-гру з птахами!

1. Усна лічба.

I команда — «Шпаки»

20 + 40 + 40 + 6 — видів шпаків. (106 видів шпаків)

50 - 20 + 25 - 12 + 32 - швидкість польоту. (75 км/год — швидкість польоту)

II команда — «Лелеки»

70 — 35+11 — 16 — 23 — стільки викладає яєчок самка лелеки. (7яєчок викладає самка лелеки.)

28 + 28 - 12 + 10 + 4 — довжина крил лелеки. (58 см — довжина крила лелеки)

Запитання до команд:

Коли прилітають ці птахи навесні?

І команда — «Шпаки» — перший вісник весни. Ці птахи можуть переймати голос інших птахів. Прилітає на початку або в середині березня.

II команда — «Лелеки»

Коли прилітає і відлітає лелека? (Прилітає у середині березня, відлітає на початку жовтня.)

— Молодці! Правильно відповіли і питання і порахували усно!

2. Станція «Каліграфічна»

(Для вироблення правильної постави, використаємо соляні мішечки)

— Які ви знаєте весняні місяці? ( Березень, квітень, травень)

— Якими цифрами позначаються весняні місяці за календарем? (З, 4,5)

— Знайдіть суму чисел. (12)

— Це наша каліграфічна хвилинка. Запишіть число 12.

— Утворіть усі можливі двоцифрові числа з цифр 3,4, 5 і запишіть їх.

(34,35, 43, 45, 53, 54, 44, 33, 55)

3. Математичний диктант.

— Щоб далі вирушити у подорож із нашими пташками, необхідно писати математичний диктант, готові?

(Один учень працює на дошці з іншого боку.)

  • 55 збільшити на 15. (70)

  • 52 зменшити на 17. (35)

  • Зменшуване 30, від'ємник 2, різниця —... (28)

  • На скільки 50 більше, ніж 20 ? (На З0)

  • На скільки 50 більше, ніж 25? (На 25)

  • Знайдіть суму 17 та аналогічного числа. (34)

  • Доданок 48, другий доданок 24 знайдіть суму. (72)

  • Знайдіть різницю 65 і 26. (39)

  • Записати число, в якому 9 десятків, 6 одиниць. (96)

  • Запишіть число, в якому 7 десятків. (70)

  • Сова знищує за добу 5 мишей. Скільки мишей вона знищить за 4 доби? (20мишей)

(Діти працюють у парах — взаємоперевірка.)

Фізкультхвилинка (рухлива під музику)

Гуси-лебеді летіли,

На лужку тихенько сіли.

Посиділи, поклювали,

Покружляли й дружно встали.

4. Зупинка «Приклади».

— Щоб нам із пташками летіти далі, потрібно розв'язати приклади:

«Шпаки»

93 - 7= … (86) 55 + 9 = ... (64)

27 + 48= ... (75) 80 - 4 = ... (76)

Лелеки»

56 - 23= … (33) 75 -31 = ... (44)

65 - 32= ... (33) 80 – 22 = ... (58)

5.Зупинка «Країна задач».

— Послухайте та розв'яжіть ці задачі усно.

«Шпаки»

Довжина дзьобу в лелеки 18 см, а в чаплі — на 7 см менше.

Який завдовжки дзьоб у чаплі?

18 — 7= 11 (см)

Відповідь: 11 см

«Лелеки»

Маса пташенят, ворони — 16 г; а галки — 8 г. На скільки більшою є маса пташеняти ворони, ніж галки?

16- 8 = 8 (г)

Відповідь: 8 г

— Що об'єднує ці задачі? (Вони прості.)

— А які. ще є? (Складні)

— Ось необхідно нам розв'язати складну задачу.

Самець дрохви важить 17 кг, а самка — на 9 кг менше. Скільки важать самка і самець разом?

Самець — 17 кг

Самка — ?, на 9 кг менше, ніж самець } ?

Розв'язання

1) 17 - 9 =8 (кг) — самка;

2) 17 + 8 = 25 (кг)

Відповідь: 25 кг разом.
6. Ми прилетіли до країни «Логічна гра».

1) На галявині було 3 лелек, стільки ж шпаків, качок — менше, ніж шпаків, але більше, ніж гусей. Скільки було на галявині всіх птахів?
Відповідь: було 3 лелеки та 3 шпаки, качок могло бути лише 2,

гусей було — 1.

Всього було: З + 3 + 2 + 1=9(птахів)

2) До села прилетіти 22 лелеки. З них - 4 пари залишилися в старих гніздах, а інші полетіти влаштовува- . ти нові гнізда. Скільки лелек полетіло?

Відповідь: 4 пари — це 8 лелек. 22 — 8 = 14 (птахів полетиш).

3) 9 солов'їв летіло до річки, а назустріч їм — 2 лелеки і 3 шпака. Скільки пташок летіло до річки? (9 солов'їв)

У ч и т е л ь. Птахи — мандрівники. Вони летять восени за тисячі кілометрів від рідного краю, а навесні знову повертаються назад, у рідні гнізда. Тому необхідно зберігати пташині гнізда, щоб пташкам було куди повертатися.

Фізкультхвилинка

Бджоли зранку вилітають

І над квітами літають,

Як зачують десь нектар,

То збирають швидко там.

7. Зупинка «Розумники»

Учні самостійно працюють з підручником. (Задача і приклади)

8.Зупинка «Геометричні хатинки пташок».

«Шпаки»

Розділіть прямокутники двома лініями, щоб утворилися три трикутники.

«Лелеки»

Розділіть прямокутник двома лініями так, щоб утворився один прямокутник і два трикутника.






Відповідь:

Прямокутник,трикутник ,трикутник.
8. А зараз — знову гра «Знайдіть правильну відповідь».
пташка 63 45 + 45

їжак 56 91 - 35

ведмедик 90 39 +24

лисичка 47

вовк 37 70 - 23

— Хто помилився? (Вовчик)

9. Гра «Розгадайте слова».

1) Розв'язування прикладів і знаходження назв пташок.

25 50 39 100 9 95 52 48 49 15

А О К Н В Р Ш Л П Е.

98 - 50 - 48 (Л)

50 — 25 = 25 (А)

24 + 26 = 50 (О)

10+ 50= 100 (Н).

60 - 8 = 52 (Ш)

45 — 30= 15 (Е)

42 - 33 = 9 (В)

92 - 53 = 39 (К)

24 + 71 =95 (Р)

98 - 49 = 49 (Л)

Відповідь: Лелека. Ворона. Шпак.

IV. Підсумок уроку

— Ось і добігає кінця наша мандрівка з пташками. Всі команди працювали добре і заслуговують на винагороду і (кожному учневі вручаються емблеми І пташок з оцінками за працю).

— Які приклади розв'язували на уроці?

— Про кого йшлося у цікавих задачах? (Про пташок)

— Який висновок зробили? (Пташки наші пернаті друзі.)

— Діти, не забувайте про них, робіть годівнички взимку і пригощайте птахів крихтами хліба, насінням, шматочками несолоного сала. Вони віддячать вам навесні і влітку. Пернаті знищать шкідливих комах та збережуть врожай.

— Які цікаві числові відомості ви знайшли, готуючись до уроку?

Числові відомості

• Один соловейко приносить протягом дня своїм пташенятам 200 комах.

• Одна сова з'їдає за літо 1000 польових мишей.

- Пара синиці за сезон оберігає від комах 40 плодових дерев.

• Маса імператорського пінгвіна - 45 кг, страуса — 55 кг. !

• Жайворонок висиджує яйця 12 днів, пінгвін — 56, голуб — 19.

Лебідь-живе 25 років, орел — \ 79-80, чайка — 40-45, дрізд -20, |страус — 50.,

• Довжина дзьоба лелеки — 18-19 см, чайки — 12 см.

V. Домашнє завдання

І, ІІ команда. За цими даними скласти тестові складні задачі (2 задачі).